Words in the wild

Visuele Expertise Les 4: Typografie

Van ABC naar typografie

Als voorbereiding van deze les visuele expertise werd er gevraagd om minstens tien afbeeldingen te maken met tekst of typografie waar ik specifiek iets goed of slecht aan vindt.

Hoe verloopt het proces?

Eerst was er een korte uitleg over wat typografie precies inhoudt om ons een basis te geven om aan de slag te kunnen met typografie. Het gaat dan over waar een letter precies uit bestaat. De verschillende onderdelen zoals stok, staart, kapitaalgrootte, corps, corpsgrootte, vlag, enz. werden benoemd. Verder werd er wat verteld over de verschillende lettersoorten: Old Face, Modern Face, Overgangtypes, Egyptiennes & Schreeflozen.

Old Face lettertypes zijn klassieke letters zoals Times en de Garamond. Modern Face lettertypes zijn net als de Old Face maar met dunnere scherven. Hierdoor zien ze er meer 'modern' uit. Voorbeelden zijn de Bodoni & Didot. Overgangtypes zijn een combinatie tussen Old Face en Modern Face. Een voorbeeld is de font Baskerville. Er zijn ook Egyptiennes. Dit is een lettertype dat dezelfde dikte heeft door de schreven heen. Een voorbeeld font is de Rockwell. En laatst zijn er ook schreeflozen. Dit zijn letters zonder schreven. Voorbeelden zijn Helvetica & Futura.

De eerste opdracht is om een stad te kiezen en hiervoor een bord te maken met alleen het woord. Hiervoor konden we in groepje werken en kozen we voor de stad Tokyo. Hiervoor hebben we 9 verschillende lettertypes gebruikt en dit was het resultaat.

De volgende opdracht was om te kijken welk bord het best leesbaar is van minstens 10 tot 15 meter afstand. We kwamen er achter dat het lettertype Aileron het meest leesbaar was. Deze hebben we vervolgens beter gespatieerd en aangepast en dit was het resultaat.

Ook kwamen we erachter dat de spatiëring tussen de K en de Y heel moeilijk is. (ky & KY)

De volgende opdracht was om van de tien meegenomen foto's er een te kiezen en die te verbeteren. Dit deden we uiteindelijk met de foto die ik heb genomen van de fietszaak om de hoek bij mijn huis. Het logo was in aan elkaar gezet op een manier die niet fijn was om naar te kijken, en ons idee was om de letters los van elkaar te halen. Dit is het resultaat.

Evaluatie / reflectie

Wat ik van deze les geleerd is om te kijken naar typografie. Ik beheers al veel basiskennis over typografie maar toch was het handig om deze workshop te volgen.

Written by yin-yong