Utopia / Dystopia

Theorie: Utopia / Distopia

'Utopia'

Utopia is de schets van een ideale samenleving die de bestaande maatschappij tot voorbeeld dient te strekken.

 

'Dystopia'

Een denkbeeldige plaats, waar alles verkeerd en vreselijk is. Tegenovergestelde van utopia.

 

Het beste en slechtste van beide werelden

Aan het begin van de les werd er uitgelegd wat utopia en dystopia betekende. Utopia betekent een ideaal beeld, een 'betere' wereld. Een meer idealistisch beeld. Dystopia betekent de apocalypse, de einde van de wereld. Een 'slecht' beeld. Beide zijn ideologen. Ideologen zijn ideeënstelsels zoals bijvoorbeeld democratie. Een visie op de mens en op manieren om de samenleving te verbeteren.

Als eerst werd de ontwerper WIlliam Morris besproken. Hij was een van de belangrijkste ontwerpers en utopische denkers van het 19-eeuwse Engeland. Tijdens de les ging het om zijn boek: News from Nowhere. Dit boek gaat over dat de hoofdpersoon in de toekomst beland waar geen eigen land is, geen grote steden, geen autoriteit, geen valuta, enz. Hij beland in een gemeenschap waar mensen alleen werken omdat ze dat zelf willen waardoor ze het leuk vinden.

De tweede persoon waar we het over hadden was Thomas More. Hij was een filosoof, renaissance-humanist, jurist & staatsman. Hij heeft het boek genaamd: 'Utopia' geschreven. In het boek beschreef hij een ideale staat/ eiland. More schreef het boek in het Latijn.

De volgende deel ging over Le Corbusier en zijn werk: Ville Radieuse (Radient City). Le Corbusier was een Zwitsers-Frans architect en stedenbouwkundige. Zijn betekenis en invloed voor het Nieuwe Bouwen en de Internationale Stijl waren zo groot dat hij soms de 'architect van de 20e eeuw' wordt genoemd. Ville Radieuse was voor het eerst gepresenteerd in 1924 en gepubliceerd in een boek met dezelfde naam in 1933. Ontworpen om effectieve transportmiddelen te behouden evenals een overvloed aan groene ruimte en zonlicht. De toekomstige stad van Le Corbusier zou inwoners niet alleen een betere levensstijl bieden, maar zou ook bijdragen aan een betere samenleving.

 

 

 

Het volgende deel ging over het Pruitt-Igoe Complex in Amerika, Saint-Louis. Bestaande uit 33 gebouwen. Elk gebouw was 11 verdiepingen hoog en alle gebouwen samen bevatten in totaal 1870 appartementen. Het geheel was bedoeld als woonproject.

Pruitt-Igoe werd gebouwd tussen 1954 en 1956. Het was ontworpen door Minoru Yamasaki. Al kort na de oplevering begon de woonsituatie er te verslechteren. Tegen het einde van de jaren 60 kende het complex grote mate van armoede, criminaliteit en segregatie. Op 16 maart 1972, nog geen 16 jaar na de oplevering, werd het complex dan ook gesloopt.

Het mislukken van het project wordt in Amerika tot op de dag van vandaag nog aangehaald in discussies over woningcorporaties en door overheden gefinancierde huurwoningen.

De scenario's kunnen beide een utopie of dystopie zijn. Het is net hoe je het ziet. Voor mij zal de utopia / dystopia geen 'eetbaar' vlees meer hebben intersant zijn.

Opdracht

De opdracht was om verschillende scenario's te bedenken die te maken hebben met een utopie of dystopie. Hiervoor heb ik de volgende scenario's bedacht samen met mijn klasgenoot.

  • Een wereld waarbij we een A.I. (Siri) als wereld leider hebben
  • Een wereld waarbij al het 'eetbare' vlees besmet wordt
  • Een wereld waarbij zuckerberg al zoveel informatie / data heeft verzameld, dat hij kan voorspellen wat er gaat gebeuren voor dat het gebeurd.
  • Een wereld zonder wifi en internet
  • Een wereld warbij een distopia gezien wordt als utopia
  • Een wereld waarbij dieren meer rechten hebben dan wij als mens
  • Een wereld waar je maar een kind mag hebben
  • Een wereld waarbij we maar een huidskleur hebben
  • Een wereld waarbij maar een ras wordt geaccepteerd in de samenleving
  • Een wereld waarbij mannen zwanger worden in plaats van vrouwen
  • Een wereld waarbij mensen de realiteit proberen te vermijden door in een virtuele wereld te stappen

Written by yin-yong