Design: The Whole Story

Theorie: Design the whole story

 

  • Wilhide, E., & Glancey, J. (2016). Design: the whole story (Herz. ed.). Londen, Verenigd Koninkrijk: Thames & Hudson.

 

'One of the most important technological influences upon modern design was the development of mass production in factories.'

(Wilhide & Glancey, 2016b, p. 110)

Het héle verhaal van de ontwerp geschiedenis?

Voor het vak theorie moest ik de volgende boeken aanschaffen. Design: the whole story & Beeldtaal. Ik ga me hier voornamelijk richten op Design: the whole story.

Wat vind ik van het boek?

Dit boek vertelt over de ontwikkeling van design. De geschiedenis van design begint volgens het boek pas in het jaar 1700. Waarom vertelt het boek niet over design voor de 18e eeuw? Het boek vertelt ook alleen over de ontwikkelingen van design in de westerse wereld, en noemt geen andere werelddelen zoals Azië en Afrika. Het boek is voornamelijk gericht op objecten / producten die bedoelt zijn voor de consument. Ook vertelt het boek de quote: 'One of the most important technological influences upon modern design was the development of mass production in factories.' Zelf denk ik dat design een lange geschiedenis kent voor de industriële revolutie, hoewel dit misschien niet altijd de naam design heeft gehad. Ik vind ontwerpen iets wat iedereen kan, en veel mensen door de tijd heen bewust of onbewust hebben gedaan. In het boek wordt alleen dat deel van de geschiedenis genoemd waar 'design' een erkend vakgebied is geworden, en worden de ontwerpers genoemd die succesvol zijn geweest.

Dit boek is op zich een goede basis van de geschiedenis van design, maar het vertelt lang niet alles over de gehele geschiedenis van design. Dit boek vind ik persoonlijk ook meer gericht voor product design dan grafisch design.

Presentatie over design: the whole story

Voor de tweede les voor het vak theorie moesten we in duo's een presentatie houden over een van de objecten / ontwerpen uit het boek die iets te maken heeft met het thema: Navigeren & Informeren. Die heb ik samen met mijn klasgenoot Damian gehouden over de eerste album cover van The Sex Pistols. Omdat we allebei het boek nog niet hadden aangeschaft had een klasgenoot voor ons dit hoofdstuk gekozen.

De presentatie die we gehouden hebben was nog niet helemaal op orde. Er is een lijst aan punten waar ik op moet letten.

  1. Het onderwerp paste niet bij het thema
  2. Er staat geen bronvermelding bij de afbeeldingen
  3. Sommige afbeelding onderbouwden de presentatie niet
  4. De foto op dia 5 was blijkbaar gephotoshopt
  5. Er was niet genoeg onderzoek gedaan om het verhaal te onderbouwen

Dit zijn punten waar ik de volgende keer beter op zal letten. De presentatie ging niet zo goed als ik had gehoopt, maar ik heb er wel van geleerd.

Written by yin-yong